Hoe bereid ik me GOED voor op een (internationale) wedstijd?

Hi, ik ben Aruna Nalini. Ik ben een opgeleide buikdanseres uit Den Haag met veel passie voor de oriëntaalse dans. In 2016 besloot ik om me te ontwikkelen tot een goede, professionele buikdanseres. Sindsdien leer ik een hoop en dat wil ik met je delen! In dit artikel MIJN PERSOONLIJKE tien tips als je meedoet aan een (internationale) wedstrijd.

 • TIPS & TRICKS –
 1. Be prepared! Het niveau van de danseressen is hoog. Je deelname begint met een goede voorbereiding. Begin ruim van tevoren en wacht niet tot het laatste moment. Voorkom stress, dan kun je met een lekker gevoel op het podium dansen.
 2. Lees de regels goed door! Een zorgvuldige blik op de regels is aan te raden. Ja, want daar moet je je aanhouden! Lees alle informatie die je van de organisator toegestuurd krijgt aandachtig door. Weet waar je deelname aan moet voldoen. No surprises!
 3. Creëer je eigen choreografie. Waarom? Bij een wedstrijd wordt je beoordeeld op een aantal punten, bijvoorbeeld muzikaliteit. Bovendien komt je eigen stijl en expressie het beste tot zijn recht met een eigen choreografie.
 4. Kies voor een stijl die bij je past. De meeste danseressen doen mee aan de categorie “raqs sharqi”. Dans je het liefst baladi? Doe dat. Voel je meer voor een emotionele ballade? Ga daarvoor! Een dansstijl die bij je past, maakt dat je JOUW kwaliteiten goed naar voren kunt brengen. En dat is wat je wil 
 5. Bewerk je muziek. Het is vaak zo dat er een limiet wordt gesteld aan de duur van je choreografie. Dit betekent dat je de muziek moet inkorten of bewerken. Dat is een uitdaging, maar geloof mij: OEFENING BAART KUNST. Gebruik goede software voor het bewerken. Er is genoeg op het internet te vinden. Weet je vervolgens echt niet waar te beginnen? Ik heb veel tutorials op YOUTUBE bekeken en dat heeft mij enorm geholpen.
 6. Vraag om feedback op je choreografie. Ben je een danser in progress, net zoals ik? Dan is feedback op je choreografie zinvol. Zoek een docent of coach. Laat je vooral beoordelen op de punten: techniek, compositie, ruimtegebruik, expressie en houding.
 7. Veel oefenen! Is je choreografie klaar? Blijf oefenen. De reden is dat het een tijd duurt voordat de choreografie je eigen wordt en kunt verfijnen. Zie je kans om vóór het wedstrijd ergens anders op een evenement met je nieuwe choreo op te treden? DOEN. Je wordt op die manier meer bekend met je eigen choreografie en het dansen op een podium.
 8. Shop for a costume. Wat ga je dragen? Een goed kostuum is onmisbaar om je performance compleet te maken. Zorg ervoor dat je kostuum past bij de sfeer en stijl van je muziek. Draag iets wat fijn zit en je niet belemmert.
 9. Verfijn je look on stage. Maak je presentatie af met matching accessoires, mooie make-up en besteed aandacht aan je haarstijl.
 10. Last but not least: HAVE FUN. Je wilt natuurlijk winnen, maar je bent begonnen met dansen omdat je het leuk vindt en het je gelukkig maakt. Laat dat gevoel niet het onderspit delven… kan ik je uit ervaring vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *